top of page

PINTEREST Z KUŞAĞININ YENİ TRENDYOL'U OLUR MU?



Hepimiz Pinterest’teki derya deniz görsellerden ilham panoları oluşturmuşuzdur. Özellikle üniversitede tasarıma dair bir bölüm okumuş olanlar Pinterest’in ne denli kıymetli olduğunu bilir. Uykusuz geçecek stüdyo günlerinin ve enkaz yaratan proje jürisinin hemen öncesinde moodboard için pin’lemeler yaparak hayaller kurduğunuz o kısacık ama paha biçilemez anlar unutulmaz. Bir zamanlar Y kuşağının dekorasyon ilhamlarını ve düğün hayallerini pin’lediği platform, geçtiğimiz günlerde New York’ta ilk fiziksel pop-up deneyim alanını açtı. Bu deneyim alanı platform için önemli bir başka ilki de barındırıyor. Pinterest’in gelecek yılın trendlerini paylaştığı Pinterest Predicts 2024 öngörülerini kullanıcılarına deneyimletmek için açtığı mağazada aynı zamanda alışveriş yapabiliyorsunuz. Pinterest’in sunduğu bu yeni “alışveriş deneyimi”, platformun yakın gelecekte hayata geçireceği ve diğer sosyal platformlardan sıyrılmasını sağlayacak pazarlama stratejisinin ilk adımı.


Ev dekorasyonundan moda ipuçlarına kokteyl tariflerinden DIY fikirlerine ilham almak üzere aylık 482 milyon aktif kullanıcısıyla Pinterest, platformların yükselen yıldızı. Benim yaşıtlarımın kıymetlisi olan platformun yeni gözdesi ise Z jenerasyonu. Aylık aktif kullanıcılarının %40’ından fazlasını Z jenerasyonu oluştururken platformun en hızlı büyüyen demografisi haline geldiler. Her yerde Tiktok’u duyarken Pinterest’in alttan alta, gizli gizli büyümesinin en önemli sebebi Instagram, Youtube ve Tiktok gibi sosyal medya mecralarından farklı olarak beğeniler ve görüşler için bir yarıştan ziyade yaratıcılık için alan açması. Aslında Instagram’ın hayatımıza girip hızla yükselmesinin arkasında da bu “optimist” yaklaşım yatıyordu. Her zaman zirvede olmaya alışık olan Instagram’ın yeni nesil rakiplerinin hızlı yükselişi ile platformun “rakiplerine benzeyen” pek çok özelliği bünyesine dahil etmesiyle sonuçlandı. Z kuşağının bu rekabetçi yaklaşımı sevmemesi ve Instagram’ın öz evlatları olan Y kuşağının da platformun bu hızlı değişiminden rahatsız olması Instagram’ın geri adım atmasına neden oldu. Bu süreçte çıkış misyonunu hiç bozmayan; herkesin yaşamak istediği evleri, yaz tatilinde ziyaret etmek istediği lokasyonları, hatta tanışmak istediği K-pop starlarını pin’lediği Pinterest ise gizliden gizliye büyümeye devam etti.



Pinterest, Tiktok’unkine benzer bir içerik grafiği algoritmasına sahip. Takip ettiğiniz kişileri temel alan Instagram’ın aksine, akışı kullanıcının beğendiği içeriğe göre oluşturuyor. Uygulamayı öne çıkaran bir başka özellik de Pinterest’in alternatif bir görsel arama uygulamasına dönüşmesi. Z kuşağı Google gibi arama motorlarını terk etmeye başladı. Tiktok’un rakiplerinin önüne geçmesindeki faktörlerden birisi de tam olarak bu. İlk kez gideceğiniz bir şehirdeki en iyi kokteyl barı mı arıyorsunuz? Artık gençler bunu google etmek yerine Tiktok’da aramayı tercih ediyorlar. Pinterest de aynı Tiktok gibi moda önerisi, yemek tarifi ve tatil lokasyonu önerisi için Z kuşağının arama yaptığı bir platform haline dönüştü. Bunca övgü dolu istatistiğe rağmen Pinterest, sosyal medya devleri denizinde hala küçük bir balık. Ancak Forrester’ın 2023’te küresel ölçekte yaptığı bir araştırmaya göre 25 yaş altı yetişkinlerin %33’ü Pinterest’i “cool” bulduğunu belirtiyor. Bu oran diğer tüm sosyal medya mecraları arasındaki en yüksek olan.


Pinterest bu yıl dördüncüsünü paylaştığı Pinterest Predicts ile modadan yeme-içmeye pek çok kategoride gelecek yılın en önemli tüketici trendlerini belirliyor. Peki Pinterest nasıl bir trend belirleyicisine dönüştü? Bunun için elbette erişebildiği zengin kullanıcı verilerinden yararlanıyor. Pantone ekibinin bir masa etrafında toplanıp yılın rengini seçme töreninden daha makul elbette. Pinterest pin’leri Instagram ve Tiktok’un aksine “şuan”ı değil, “yarın”ı temsil ediyor. Sonuçta insanlar gelecek hayalleri için Pinterest’e geliyor ve bu da tüketici davranışlarındaki eğilimleri ölçümlemek için mükemmel bir alan yaratıyor. Veri çağı, veri çağı denilen şey işte tam olarak da bu. Siz hayallerinizi pin’lerken, küresel öngörüleri oluşturan bir veri seti oluşturduğunuzun farkında olmayabilirsiniz ama Pinterest çoktan keşfetmiş. Üstelik şirket bunu bir adım öteye taşımak konusunda yeni bir plan ortaya koyuyor: Tüketicilerin yakın gelecekte hayalini kurduğu şeyleri satın alabileceği bir platform olmak.


Asıl soru şu: Kullanıcıların ilhamlarını beslediği ve planlama moduna geçtiği bir platform olarak Pinterest bunu somut bir satın alma deneyimine dönüştürebilir mi? Geçen yıl platformun öne sürdüğü trendlerin %80'inin 2023'te gerçekleştiği göz önüne alındığında, bu rakam, markalar ve reklamverenler için anlamlı olabilir. Tam da bunu öğrenmek üzere ilk pop-up mağazası Pinterest Predicts Shop’u New York’ta açtı. Çevrimiçi olarak da kullanıcılara sunulan mağaza, Pinterest'in 2024'te popüler olacağına inandığı moda, güzellik ve ev dekorasyonu trendlerini sergiliyor ve bu trendlerle ilgili ürünlerden bir seçki sunuyor. Üstelik ziyaretçiler bu ürünleri çevrimiçi mağaza aracılığıyla satın alabiliyor. Bu Pinterest için bir deney. Pinterest tarafından belirlenen 23 trendle bağlantılı onlarca ürün beş gün süresince bu mağazada ziyaretçi akınına uğradı. Üstelik “henüz” kendisini rakip olarak görmeyen Instagram ve Tiktok’ta bu mağazayla ilgili yüzlerce içerik yayınlandı. (Bakınız, bakınız 2, bakınız 3…) Mağazada satın alınabilecek ürünlerin yanı sıra Levi’s’ın “onar & yeniden giy” trendine ayak uydurduğu onarım atölyesi gibi Z kuşağının bayrağını taşıdığı yeni akımları deneyimlemek de mümkün.



Pinterest’in küresel pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Stacy Malone, yeni yol haritalarını Forbes’a şu sözlerle açıklamış: “Reklam verenlerin kültürel trendlere ayak uydurması gerekiyor ve bir sonraki trendin ne olacağını bilmek genellikle zor. Pinterest net satın alma amacına ilişkin bilgiler sağlamak için burada." Pinterest, tüketicilerle etkileşime geçmek için fiziksel perakendeden yararlanan ilk medya platformu değil: Geçen yıl Spotify, yıllık 'Spotify Wrapped' pazarlama aktivasyonunu kutlamak için Paris'te dört günlük bir pop-up alanı olan 'Wrapped Café'yi açmıştı. Aktif kullanıcılarının davranışlarından yararlanan Pinterest ve Spotify, hem markalar hem de tüketiciler için değerli hikayeler oluşturmak ve elbette para kazanmak/kazandırmak için kullanıcı verilerinden faydalanan sosyal mecraların iki güçlü örneği.


Pinterest, bir yandan kullanıcıların sabitleyeceği her ürünü satın alabilecekleri bir yöntem geliştirmenin peşindeyken diğer yandan çeşitli kategorilerde yarattığı trendleri para kazanma yeteneğine dönüştürebilecek mi? Görsel keşif, doğrudan alışveriş bağlantıları ve entegre reklamlar yeni Pinterest mi?


Bir başka deyişle, Pinterest Z kuşağının yeni Trendyol’u olur mu?



bottom of page